Πακτωλός

pactolus
Ο Πακτωλός σε πανοραμική θέα

Η λέξη πακτωλός ως γνωστών σημαίνει πλούσιο απόθεμα, τεράστια ποσότητα κυρίως αγαθών. Για παράδειγμα λέμε συχνά στον καθημερινό λόγο : πακτωλός χρημάτων/κερδών. Επίσης μεταφορικά μιλάμε για πακτωλό όταν αναφερόμαστε σε κάποια προσοδοφόρα πηγή
Ξέρατε όμως ότι η λέξη πακτωλός ονομάζεται Χρυσορρόας ή και Σαρτσάι;!! Ας δούμε πώς και γιατί:

Ο Πακτωλός είναι πρώτα και πάνω από όλα ποταμός τής Μικράς Ασίας. Με την αρχαία ονομασία Σαρτσάι, ο μικρός ποταμός της Λυδίας, που πηγάζει από το όρος Τμώλος, περνάει κοντά από τα ερείπια των Σάρδεων και συμβάλλει στον Έρμο ποταμό. Από τους αρχαίους ονομαζόταν και Χρυσορρόας επειδή στα νερά του κυλούσε και άμμος με ψήγματα χρυσού. Στον χρυσό του Πακτωλού όφειλαν τα πλούτη τους οι βασιλιάδες της Λυδίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Πακτωλός γέμισε με ψήγματα χρυσούόταν ο μυθικός βασιλιάς της Φρυγίας Μίδας, που είχε την ιδιότητα να μετατρέπει ό,τι άγγιζε σε χρυσάφι, πλύθηκε στα νερά του. Σύμφωνα με τον γνωστό μύθο, ο Μίδας φιλοξένησε στο παλάτι του τον Σιληνό μία θεότητα της ακολουθίας του Διονύσου και σε ανταπόδοση της φιλοξενίας ο Σιληνός ζήτησε από τον Διόνυσο να ικανοποιήσει μία χάρη στον Μίδα.
Ο Μίδας που αγαπούσε τον πλούτο, χωρίς να το πολυσκεφτεί ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι κάθε αντικείμενο που αγγίζει. Σύντομα, διαπίστωσε πως αυτή η επιθυμία του εξελίχθηκε σε κατάρα γιατί ακόμα και το φαγητό που έτρωγε, ακόμα και τα αγαπημένα του πρόσωπα μετατρέπονταν σε χρυσάφι. Καταλαβαίνοντας το λάθος του ζήτησε από τον Διόνυσο να τον απαλλάξει από αυτό το χάρισμα και ο Διόνυσος τον συμβούλεψε να πλυθεί στον Πακτωλό ποταμό ο οποίος από τότε γέμισε χρυσάφι. Ήδη από την εποχή του Στράβωνα ο Πακτωλός δεν περιείχε πια ψήγματα χρυσού, διατήρησε όμως τη φήμη του και τον συμβολισμό του μέχρι σήμερα.

ΕΤΥΜ: αρχ. ποταμός τής Λυδίας, γνωστός για τα ψήγματα χρυσού που περιείψαν τα νερά του, άγνωστης ετυμολογίας.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s