Ορρωδώ

Μου έκανε τεράστια εντύπωση αυτή η λέξη. Όχι μόνο λόγω της αρχαίας της ρίζας (ορροδέω στην Ιωνική διάλεκτο), αλλά για τις διαφορετικές ετυμολογικές προσεγγίσεις, μιας και η λέξη είναι αβέβαιης ετυμολογίας. Σύμφωνα λοιπόν με μία από αυτές τις «εξηγήσεις» το λήμμα ορρωδώ, το μοναδικό από όλα όσα έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα στο ιστολόγιο, έχει ένα πολύ γοητευτικό χαρακτηριστικό. Ο σχηματισμός του φανερώνει ηχομιμητικό τύπο/λέξη για να εκφράσει το τρέμουλο που προέρχεται από τον φόβοΤι σημαίνει όμως η λέξη ορροδώ; Ας ρίξουμε μια ματιά στις βασικές έννοιες:

1. ζαρώνω από φόβο μπροστά σε κάποιον, φοβάμαι, τρέμω.
2. δειλιάζω, λιποψυχώ, διστάζω, αμφιταλαντεύομαι, χάνω το θάρρος μου.
Ετυμολογικά όπως αναφέρθηκε η λέξη είναι άγνωστης προέλευση, για αυτό και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Οι αρχαίοι λεξικογράφοι, όπως ο Ησύχιος, συνέδεσαν το ρήμα ορρωδώ με τις λέξεις ὄρρος «οπίσθια, γλουτοί» και δέος «φόβος» ή το ρήμα ἰδίω «ιδρώνω». Κατ’ άλλη άποψη, το ρήμα έχει παραχθεί από αμάρτυρο επίθετο *ορρώδης με σημαίνει «δειλός» (< ὄρρος). Η σύνδεση ωστόσο τού ρήματος με τη λέξη ὄρρος φαίνεται μάλλον παρετυμολογική, αφού δενερμηνεύει το α- τού ιωνικού τύπου ἀρρωδέω.
Αντίθετα, επικρατέστερη φαίνεται η άποψη ότι αρχικός τύπος είναι το ιωνικό ἀρρωδέω, ενώ το αττικό ὀρρωδῶ έχει προέλθει είτε με αφομοιωτική τροπή τού α- σε ο είτε από την παρετυμολογική σύνδεση τού ρήματος με το ὄρρος.
Επίσης συναντάμε τους τύπους ορρωδία (τρόμος, φόβος, δέος ή έλλειψη θάρρους και αποφασιστικότητας, δειλία, ατολμία, δισταγμός, ενδοιασμός), καταρρωδώ (φοβάμαι πολύ, τρομάζω) όπως και το επίρρημα ορρωδέως («ἐμφόβως» κατά τον Ησύχιο).
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s