Μίσθαρνος

Άλλη μία λέξη που χαρακτηρίζει την πλειονότητα του ελλαδίτικου πολιτικού προσωπικού (βλ. Αδολεσχία). Αλήθεια, μήπως γνωρίζετε κάποιον πολιτικό που δεν είναι μίσθαρνος;

Μίσθαρνος (η, ο)= αυτός που εκτελεί συγκεκριμένο έργο αποβλέποντας μόνο στην υλική ή χρηματική ανταμοιβή χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ηθικές αξίες, αρχές και ιδέες και ιδίως αυτήν του πατριωτισμού.

Επίσης συναντάμε τον ρηματικό τύπο μισθαρνώ που γενικά σημαίνει λαμβάνω μισθό για εργασία που παρέχω, ενώ ειδικά σημαίνει πληρώνομαι, εξαγοράζομαι για να πράξω κάτι φαύλο και ανήθικο (ο Πλάτωνας αναφέρει τη φράση «ο μισθαρνών όχλος«). Στα αρχαία, η λέξη έχει επιπλέον ερμηνείες όπως προσφέρω το σώμα μου αντί πληρωμής (για πόρνη ή κίναιδο), και στην περίφημη φράση «οι μισθαρνούντες των ρητόρων» δλδ συνήγοροι ή κατήγοροι στα δικαστήρια οι οποίοι έπαιρναν αμοιβή.

Επίσης έχουμε και πολλά παράγωγα όπως μισθαρνία (εργασία με μισθό), μισθαρνητικός ή/και μισθαρνικός (αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στη μισθαρνία, ο μισθοφορικός), μισθάρνισσα (η μισθωτή υπηρέτρια).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λέξη μισθαρχίδης την οποία συναντάμε στον Αριστοφάνη (συ δ’εξ ότου  περ πόλεμος μισθαρχίδης) με κωμικό πρόσημο, ως αυτός που επιδιώκει για τον εαυτό του τις εξουσίες και τα δημόσια αξιώματα τα οποία αμείβονται με μισθό! 

Τέλος την συναντάμε συχνά και στην φράση μίσθανα όργανα ξένων δυνάμεων/σκοτεινών συμφερόντων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s