Αδολεσχία

Άλλη μια επίκαιρη λέξη που χαρακτηρίζει την πλειονότητα του νεοελλαδικού πολιτικού προσωπικού. (και όχι μόνο!).

Η ετυμολογία της συγκεκριμένης λέξης είναι ασαφής και αβέβαιη, μιας και η θεωρία που προτείνει ως πρώτο συστατικό της την λέξη άδην (μέχρι κορεσμού, ασταμάτητα) και ως δεύτερο την λέξη λέσχηοπότε αδολεσχής=ο αφθόνως ομιλών) κρίνεται προβληματική λόγω της μακρότητας του α. Σύμφωνα με μια  δεύτερη θεωρία, το α συστατικό ανήκει στους θεματικούς τύπους της οικογένειας του ηδύς/αδύς (γλυκύς, εξού και η λέξη ηδύποτο)  με το στερητικό α στην αρχή, οπότε και προκύπτει η σημασία αυτός που δεν μιλάει γλυκά. Όπως και να έχει, νομίζω οτι είναι μια όμορφη λέξη που πιθανώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στη καθημερινότητα μας.

Αδολεσχία= πολυλογία, περιττολογία, ακατάσκετη και απερίσκεπτη φλυαρία. Η υπερβολική σε μάκρος, φλύαρη και κουραστική ομιλία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημασία της λέξης στα αρχαία που σημαίνει οξύνεια, λεπτότητα σκέψης, λεπτολογία, πανουργία όπως επίσης και ομιλία.

Επίσης συναντάμε τα αδολέσχης= φλύαρος, πολυλογάς, φαφλατάς (ενώ στα αρχαία ελληνικά οξύς, διεισδυτικός), αδολέσχημα ή και στο ουδέτερο (το) αδολεσχικόν= φλυαρία, ανόητη κουβέντα, πολυλογία, αδολεσχικός=αυτός που του αρέσει να αδολεσχεί και αδολεσχώ= λέω ανοησίες, φλυαρώ με απερισκεψία (ενώ στα αρχαία ως μιλώ, διαλέγομαι, διαλογίζομαι, ρεμβάζω).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s